Kamppailu ja itsepuolustus ovat osa Ashihara Karaten harjoittelua. Ashiharan tekniikat ovat lyönti- ja potkutekniikoita, torjuntoja, yksinkertaisia kaatoja sekä otteista irrottautumisia. Voimakkaat alapotkut, sekä polvien ja kyynärpäiden käyttö on lajille ominaista. Tavoitteena on pystyä liikkumaan hyökkäyksen alta asemaan, josta vastustaja voitetaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.
Voimakkaat tekniikat
Suurin osa Ashihara karaten kamppailuharjoittelusta on pareittain tehtävää tekniikkaharjoittelua. Koska suurin osa tekniikoista perustuu oman kehon painon hyödyntämiseen, on hyvällä tekniikalla mahdollista saavuttaa suurempi teho kuin pelkkään voimaan panostamalla. Tekniikoiden oikea suoritustapa myös ennaltaehkäisee erilaisia rasitusvammoja.
Perustekniikkaa (japaniksi kihon) harjoitellaan yksin tehtynä perinteisistä karateasennoista. Tarkoituksena on oppia tekniikoiden oikeat liikeradat sekä harjoittaa voimantuottoa. Kihon tehdään tyypillisesti alkulämmittelyjen yhteydessä ja sen osuus harjoittelusta on melko pieni. Useimmiten tekniikkaa harjoitellaan parin kanssa kevyesti liikkuen, jolloin etäisyyden hallinta ja liikkuminen kehittyvät samalla.
Hyvä tekniikka itsessään ei takaa kovia lyöntejä tai potkuja. Tekniikkaharjoittelun hyödyt tuodaan käytäntöön välineharjoittelulla. Ashihara karateen kuuluu olennaisena osana erilaisten lyönti- ja potkutyynyjen hyödyntäminen harjoituksissa.
Järkeä kataharjoitteluun
Perinteisen karaten yksin suoritettavia liikesarjoja eli kataa ei Ashihara karatessa tehdä. Tilalle on kehitetty otteluasennossa parin kanssa suoritettavat liikesarjat. Ashihara karaten katan liikkeiden merkitystä ei tarvitse erikseen avata, näin kataharjoittelu tukee suoraan kamppailu ja itsepuolustus sekä otteluharjoittelua sekä päinvastoin.
Tehokasta kuntoilua ja hikeä pintaan
Ashihara karaten harjoittelu kehittää monipuolisesti erilaisia fyysisiä ominaisuuksia kuten hapenottokykyä, koordinaatiota ja kehonhallintaa sekä liikkuvuutta. Puhtaaseen kuntoharjoitteluun kuten punnerruksiin yms. käytetään melko vähän harjoitteluaikaa, mutta harjoitusten tahti pyritään pitämään sellaisena, että kovakuntoisenkin on mahdollista haastaa itsensä. Harjoitteiden luonne on sellainen, että jokaisen on omalla kohdallaan mahdollista säätää harjoituksen rasitusta itselleen sopivaksi.
Soveltava harjoittelu
Tekniikkaosaamisen siirtämiseksi käytäntöön on tekniikoiden toimivuutta testattava. Otteluharjoittelu (japaniksi kumite) on olennainen osa Ashihara Karaten perusharjoittelua ja sitä tehdään eri muodoissa heti alkeiskurssista lähtien. Kumite, kuten muukin harjoittelu, tehdään turvallisesti ja harjoittelijan ominaisuudet huomioiden. Ashihara karaten kilpailut käydään perinteisesti täyden kontaktin sallivilla knockdown-säännöillä.
Hideyuki Ashihara
Hideyuki Ashihara syntyi Hiroshiman lähellä sijaitsevassa Nomichon kylässä 5.12.1944. Hän kasvoi isovanhempiensa hoidossa ja joutui vilkkaan luonteensa vuoksi jatkuvasti vaikeuksiin. Energiaansa purkaakseen Hideyuki Ashihara liittyi 10-vuotiaana kendo-kouluun.
15-vuotiaana Hideyuki Ashihara muutti Tokioon ja seuraavana vuonna hän aloitti karaten harjoittelun Masutatsu Oyaman Kyokushinkai Karaten Honbu Dojolla. Hideyuki Ashihara tykästyi Kyokushinkain kovaan kontaktiin ja saavutti ensimmäisen asteen mustan vyönsä ennätysajassa – jo kahden vuoden ja seitsemän kuukauden kuluttua. Hideyuki Ashihara oli tällöin vain 19-vuotias ja tunnettu vapaaottelija.
Vuonna 1966 Ashihara nimitettiin yhdeksi Kyokushinkai-karatejärjestön opettajaksi Honbu Dojolle. Palkaksi uurastuksestaan hänet päätettiin lähettää Brasiliaan opettamaan Kyokushinkai-karatea. Suunnitelma kuitenkin peruuntui Hideyuki Ashiharan käyttäydyttyä sopimattomasti jouduttuaan ravintolatappeluun.
Välikohtauksen vuoksi Hideyuki Ashiharalta kiellettiin harjoittelu ja opettaminen kahdeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen hänet lähetettiin opettamaan Etelä-Japaniin, Shikokun saaren pikkukaupunkiin, Nomuraan. Kolmen kuukauden kuluttua Ashihara käskettiin takaisin Tokioon ja hänelle tarjottiin uudestaan mahdollisuutta lähteä Brasiliaan. Hideyuki Ashihara kuitenkin kieltäytyi ja jatkoi työtään Nomurassa. Pian hän laajensi toimintaansa naapurikaupunkeihin, Yawatahamaan, Uwaan ja Uwajimaan.
Uusi karate tyyli
Tulevina vuosina Kancho Ashihara kehitti kolme Ashihara Karaten pääperiaatetta:
- Hakeutuminen neljään edulliseen hyökkäyssuuntaan
- Ma-ai, ajoitus ja etäisyyden hallinta
- Asennon pitäminen hyvänä tilanteessa kuin tilanteessa, jotta voi liikkua, hyökätä ja puolustautua helposti.
Kancho Ashihara perusti uuden seuran Matsuyamaan ja ryhtyi opettamaan kaupungin yliopistolla ja poliisilaitoksella. Hän saavutti mainetta koko Japanissa ja hänelle omistettiin jopa oma sarjakuvakin, karatehullu. Pian uusia karateseuroja syntyi vauhdilla – Hiroshima, Kioto, Kobe, Nara, Osaka, Shiga jne.. Ashihara erosi erimielisyyksien vuoksi Kyokushinkaista maaliskuussa 1978. Samoihin aikoihin aloitettiin Matsuyama Honbu Dojon rakennustyöt ja jo seuraavana vuonna sali valmistui. Syyskuussa 1980 Kancho Ashihara perusti koulukuntansa kattojärjestön, New International Karate Organization (NIKO). Alunperin uuden tyylisuunnan nimeksi oli tarkoitus tulla Sabaki-do, korostamaan lajin teknisiä periaatteita. Lopulta tyylisuunta sai kuitenkin perinnesyistä nimekseen Ashihara karate.
Pian järjestön perustamisen jälkeen Kancho Ashihara aloitti opaskirjojen kirjoittamisen. Ensimmäiset kirjat, Fighting Karate ja More Fighting Karate, on käännetty myös englanniksi. 80-luvulla Kancho Ashihara teki myös kolme opetusvideota.
Vuonna 1987 Kancho Ashiharan todettiin sairastavan ALS-sairautta. 90-luvun hän vietti hienosäätäen tyylinsä tekniikkaa. Kancho Ashihara menehtyi 24.4.1995 vain 50 vuoden iässä, mutta Ashihara karate jatkaa edelleenkin leviämistään ympäri maailmaa. Tyylisuunta on suurimpia karatetyylejä Japanissa ja Japanin ulkopuolellakin lajia harjoitellaan yli 50 maassa.
Hideyuki Ashiharan kuoleman jälkeen tyylisuunnan johto siirtyi hänen pojalleen Hidenori Ashiharalle.